Team Jackdaws i Aubagne, France

Team Jackdaws har i samarbete med Nordic Wings, Arlanda genomfört ännu en utlandstur. I år blev det en "repris", dvs vi besökte ånyo Aubagne i Frankrike. Två lag kunde mönstras för det här eventet. Lagen blev pga några sena avhopp en aning få till antalet spelare. Det ena laget ställde upp med en målvakt och 9 utespelare. Det andra med en målvakt och 8 utespelare. Turneringen kunde dock genomföras med stor framgång för båda lagen - 2:a resp 5:e plats av 12 lag.

Antalet matcher per lag var 8 st, vilket får sägas vara ett tungt program. Några "stålmän" i båda lagen dubblerade då och då för att båda lagen skulle kunna ställa upp med två femmor. Bland dessa bör Johan Boström, Christoffer Björk, Johan Törnlind, Johan Larsson, Marcus Wilsby, Henrik Andersson, Dan Jungersand och Pär Berg nämnas. Lagens sammansättning nedan.

I bilden ovan syns bl a Thomas Nordlöv hälsa på André S:t Pierre, Montreal Canadiens. I bilden till höger syns vår eminente tolk och diplomat - Magnus Beer. Sällan har någon förkroppsligat begreppet "Dr Jekyll and Mr Hyde" så bra - off ice and on.

TEAM JACKDAWS   TEAM WINGS    
Thomas Nordlöv Goalie Team Jackdaws Adam Hellström Goalie Nordic Wings
Roine Öhman Def Team Jackdaws Pär Berg Def Nordic Wings
Tommy Andersson Def Rimbo Johan Larsson Def Red Army HC
Johan Törnlind Def Uppsala HC VIPS Magnus Beer Fw Nordic Wings
Steven Stevenson Fw Team Jackdaws Dan Jungersand Fw Nordic Wings
Ola Åsberg Fw Team Jackdaws Jan Wilsby Fw Team Jackdaws
Henrik Andersson Fw Katrineholm HC Janis Zebergs Fw Team Jackdaws
Anders Höglund Fw Team Jackdaws/Ed Marcus Wilsby Fw Team Jackdaws
Christoffer Björk Fw/Def Team Jackdaws/Ed Johan Boström Fw Nordic Wings
Anders Österberg Def/Fw Team Jackdaws/Ed    
Daniel Nordlöv Coach Team Jackdaws Daniel Nordlöv Coach Team Jackdaws

Turneringen

Turneringen spelades i tre grupper med fyra lag i varje grupp. De två första lagen gick till slutspel i Pool A och de med placering 3 och 4 gick till Pool B. Bästa lag i Pool B kunde kvala mot sämsta lag i Pool A för en plats i Pool A. Matcherna spelades 22 minuter rullande tid varav de 2 sista minuterna - effektiv tid.

Aubagne ligger nära Rivieran och Marseille. Det var med andra ord mycket varmt trots att vi befann oss i mitten av september. 25-28 grader ute. 8-10 grader inomhus. Isunderlaget var tämligen blött och med kraftig kyla underifrån blev det en aning "skareliknande". Det här underlaget var kanske inte optimalt för lag som Team Jackdaws, Team Wings och Montreal Canadiens, men alla matcher genomfördes med mycket hög fart och passningarna fick slås litet hårdare än vanligt. De franska lagen spelar hockey med hög fart och anfaller gärna med tre i bredd. Åldern var tämligen ung i de franska lagen med stora inslag av spelare i tjugoårsåldern varvade med några enstaka äldre kämpar. Jackdaws, Wings, Montreal och Geneve var de lag som hade högst medelålder med flera spelare i 60 års åldern.

I grupp 1 spelade Jackdaws mot Montreal Canadiens, Geneve och Peygnant. Montreal Canadiens besegrade Jackdaws efter en jämn match och belade första platsen strax före Jackdaws, som slog Geneve och Peygnant relativt komfortabelt.

I grupp 2 vann Wings över Aubagne, Toulon NHL och Nice i tämligen hårda kamper. Grupp tre toppades av Chamonix och Clermont-Ferrand före Toulon HCAT och Marseille.

I pool A återfanns Montreal Canadiens, Team Jackdaws, Team Wings, Chamonix, Clermont Ferrand och Nice. Chamonix vann slutspelet före Wings med Montreal Canadiens på tredje plats och Jackdaws blev femma. Noterbart är att Jackdaws slog Chamonix med 3-1. Wings vann även de över Chamonix med 2-1. Wings spelade 2-2 mot Montreal Canadiens. Slutspelet var mkt jämnt och vilket lag som helst kunde ha vunnit turneringen. Jackdaws var cirka 10 sek från en turneringsseger när Clermont-Ferrand kvitterade. I stället blev det en femte plats.

Familjen S:t Pierre dominerade i Montreal Canadiens där pappa André spelade forward och dottern Kim S:t Pierre vaktade målet. Kim S:t Pierre rankas som bästa dammålvakt genom tiderna och tog ett OS-guld senast i Vancouver 2010. Meritlistan innehåller tre OS-guld (2002, 2006 och 2010), fem VM-guld och tre VM-silver. Hon har spelat ett antal träningsmatcher i målet med Montreal Canadiens herrlag och vann bl.a. universitetlagsligan i ett herrlag. Antalet utmärkelser som Most valuable player, Top Goaltender, m.m. under VM och OS är många. Hennes rekord och meriter kommer troligen att placera henne som bästa målvakt genom tiderna i världen under det närmaste seklet. Se hennes hemsida: Kim S:t Pierre. Vi hade förmånen att få umgås en hel del med familjen S:t Pierre då vi bodde på samma hotell nere vid Rivieran i den lilla charmiga orten La Ciotat.

I La Ciotat spelades den första filmen över huvud taget in - "Ett tåg anländer till stationen" - av bröderna Lumiere. "Den bevattnade vattnaren" - den första filmkomedin gjordes även den i La Ciotat. Bröderna Lumiere hade sommarresidens - Villa du Clos Plage - i La Ciotat. Strax intill åt Wings och Jackdaws sin avslutningsmiddag.

Petanque - ursprunget till bl.a. boule - uppfans i La Ciotat och den första turneringen spelades där 1910.

Aubagne där turneringen gick är mest känt som Franska Främlingslegionens huvudstad och man finner bl a deras museum där. Kapten Danjous löshand är det mest anmärkningsvärda föremålet. Historien bakom den får ni själva surfa fram på nätet. Pensionerade officerare arrenderar även till mkt låg kostnad vingårdar runt staden. Cirka 500 svenskar har deltagit i Legionen och undertecknad har haft nöjet att utbildas i närstrid under "lumpen" av en av dem - med goda meriter från bl a Nordafrika. Han nämnde faktiskt den här löshanden 1965. Staden betraktas som en av de lugnaste i Frankrike - kanske pga de ärriga farbröder man hittar i barerna längs torget.

Vi hade roligt, varmt och skönt och fick spela så mycket hockey vi ville och mer därtill. Resan och turneringen var en upplevelse och kommer nu att blekna bort i våra minnen - men kan tas fram och njutas av när vi så vill och innan demensen skurit allt för skarpa spår genom loberna. Vi har lärt oss en hel del av mer eller mindre vikt bl.a. betydelsen av en "matsup" när hockeyresultaten firas i den mjuka natten vid Rivierans strand - oxfilé Roquefort kräver detta.

 

Team Jackdaws har nu spelat hockey kors och tvärs över världen, men nästa resa ligger redan litet lätt i "pipe-line" och även den här gången är temat varmt och gott en tanke.

Thomas Nordlöv

Några oredigerade bilder/TN

Janne Wilsbys bilder